The '30s project

Εντεκα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια που πριν από 80 χρόνια διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία του αστικού κόσμου της μεσοπολεμικής Αθήνας αποτελούν σήμερα την αφορμή για ισάριθμες ιστορίες αυτής της έκδοσης.

Say HELLO

A+ R A-
06 Μαϊ

Εγένετο... RETROPOLIS

Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Μια μητρόπολη γυρίζει πίσω στο χρόνο και κοιτάζει μια άλλη εποχή. Είναι η Αθήνα, αλλά φοράει πλέον τα μοντέρνα της μάτια. Νέες διασκευές σε τραγούδια παλιά, διηγήματα εμπνευσμένα από τους ήχους του ’30. Και εγενετο The Retropolis Project.
Στους στίχους του “Back in the USSR”, οι Beatles τραγουδούν για μια φανταστική επιστροφή στη Σοβιετική Ενωση. Οι «Μητροπολιτικές Ιστορίες» το σκέφτηκαν αλλιώς. Είπαν να γυρίσουν σε κάτι πιο οικείο. Πιο αθηναϊκό. Σε εικόνες γεμάτες από τους ήχους του αστικού τραγουδιού της δεκαετίας του ’30. Με στόχο τη διαχρονικότητα. Το πάντρεμα του τότε και του τώρα. Η εξωτική ομορφιά της «Μισιρλούς» σίγουρα θα ακουγόταν σε κάποιο μπαλκόνι γεμάτο λουλούδια -στην Κυψέλη του τότε. Οπως και άλλες επιτυχίες των Γιαννίδη, Σουγιούλ, Χιώτη και τόσων άλλων. Την Τρίτη στις 3 Μαΐου (στις 9:00 μμ.), μουσικές παλιές θα ζωντανέψουν ξανά στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε μια πιο ηλεκτρισμένη εκδοχή. Με τη φωνή της σύγχρονης Αθήνας.
Διασκευαστές, διασκεδαστές σε αυτό τον όμορφο μαραθώνιο πολλοί. Και αξίζει τα ονόματά τους να αναφερθούν. Είναι λοιπόν οι: Θανάσης Αλευράς, Χάρης Αττώνης, Belleville, Cyanna, Δάρνακες, Empty Frame, Full Tattoo, Κώστας Δαλακούρας με την Κρίνθη Ζήρα, Στάθης Δρογώσης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης/Μαρία Παπαγεωργίου, Ελεάννα Ζεγκίνογλου, Σόφη Κωνσταντινίδου, Matisse με την Αγγελική Ζήκα, Τία Μενούτη, Χρήστος Μουστάκας/Δίδυμο, Προκόπης Πολίτης/Βαγγέλης Ασημάκης, Ηρώ Σαΐα, Tareq, Μαριέττα Φαφούτη και Γιώργης Χριστοδούλου θα βάλουν όλοι από ένα λιθαράκι. Σε αυτό το σπίτι το γεμάτο αναμνήσεις που λέγεται Retropolis. Την ημέρα εκείνη, εκτός από συναυλία έχει και άλλη πρεμιέρα. Αυτή της έκδοσης CD με τις διασκευές των προαναφερθέντων καλλιτεχνών.
Ενα τραγούδι, όμως, δεν είναι μόνο μουσική, αλλά και λόγος. Ετσι, αυτό το τεύχος των «Μητροπολιτικών Ιστοριών» θα «διασκευάζει» στίχους της δεκαετίας του ’30. Κάνοντάς τους διηγήματα των δικών μας χρόνων. Της δικιάς μας γενιάς. Εμπνευσμένοι από τις λυρικές στιγμές φωνών -όπως της Σοφίας Βέμπο-, έγραψαν οι: Δημήτρης Σωτάκης, Βάσια Τζανακάρη, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Ηλίας Κολοκούρης, Ειρήνη Σουργιαδάκη, Χρύσα Μπαχά, Γιάννης Πλιώτας, Στέργια Κάββαλου, Ειρήνη Μαργαρίτη, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Γιώργος Ρομπόλας, Αθως Δημουλάς. Γιατί οι ανθρώπινες στιγμές, καλές και κακές, μένουν ίδιες. Απλά οι δεκαετίες αλλάζουν χρώματα και αρώματα. Και επειδή κάθε μητρόπολη φοράει συχνά-πυκνά και ρούχα ρετρό, δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για να φέρουμε το αστικό τραγούδι του μεσοπολέμου στην ψηφιακή εποχή. Τώρα που η πόλη μας θέλει ξανά κάποιον να την ξυπνήσει με φιλιά.